Välkommen till Kastanjegården

Välkommen till Kastanjegården

Kastanjegården.se

Här kan du läsa om det mesta som händer i vårt dagliga liv om hästar, löpning och mycket annat men också lite om sjukdomen Pmp (bukhinne cancer) som drabbade Simon 2011.

I morgon är det dags

OnsalavägenPosted by Therese 09 Oct, 2012 21:27:51
Ussh ja, hur ska jag kunna sova i natt? I morgon kommer Trafikverkets markförhandlare hit jag förmodar att dom har med sig en plan på hur vägen ska gå i vägreservatet, då får vi också vet hur det går med vårt hem. Jag får en klump i halsen på bara tanken av att vårt hem ska rivas. Tänk när den dagen kommer när man lämnar gården för sista gången och sedan få se hur det rivs ner. Vårt hem, där jag har bott i 15 år, där jag ville att mina barn skulle få växa upp, där vi skulle leva och njuta av vår härliga trädgård, omgivningarna och vårt hem som vi renoverat och renoverat och renoverat och som nu känns så gott som "klart". Allt slit, alla timmar av jobb och pengar som har lagts ner på vårt hem känns som förgäves. Fy det känns riktigt tungt just nu, jag hatar det. Jag säger det igen och har sagt det förut, någonstans längst inne i hjärtat finns en liten gnutta hopp om att det inte kommer att bli så, men jag vet att jag kommer att bli oerhört, oerhört besviken om det visar sig vara fel.

Håll tummarna mina vänner i morgon den 10 oktober är det dags (igen) .

// Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post509

10/10

OnsalavägenPosted by Therese 13 Sep, 2012 08:14:19
I tisdags ringde det på telefonen och det var trafikverkets markförhandlare som ringde.

Dom ville boka ett möte med oss för att gå igenom den nu färdiga vägplanen, där vägen är inritad i vägreservatet. Så den 10/10 klockan 14.00 kommer dom hem till oss för att meddela hur det blir med Kastanjegården, vårt hem.

Känns faktiskt förjävligt, man lever ändå på hoppet lite men någonstans känns det ändå kanske kört, tyvärr. Dom hade ett möte innan oss med en annan fastighetsägare som förmodligen också ligger risigt till, vem det är vet jag inte.

Nej jag vill inte, jag vill inte, jag vill inte flytta från vårt hem, det värsta är att det spelar ingen roll vad man gör, det går aldrig att stoppa vägbygget, så det är bara att inse fakta.

Vill dom riva gården så kommer gården att rivas.

Jaja nog om tråkigheter. Simon var på sjukhuset i tisdags på återbesök, det togs blodprover och levervärdena hade återgått till normala, läkaren hade klämt på magen och allt verkade bra, så det får vi vara glada över, nytt besök om ett halvår igen.

Kram, Kram

// Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post490

Väg 940

OnsalavägenPosted by Therese 06 Sep, 2012 13:19:52
Idag har jag pratat med Trafikverket angående beslutet av byggandet av Onsalavägen. Som vanligt hade dom ingen mer information att lämna mer än att dom just nu sitter och planerar exakt var vägen ska gå i vägreservatet. Eva På trafikverket bad mig kontakta markförhandlarna i stället som kanske hade lite mer kött på benen.

Jag har ringt till Johanna Andersson som vi även träffade hemma hos oss i våras för att diskutera Kastanjegårdens framtid.

Hon meddelade mig att vägplanen snart var klar och den kommer att offentliggöras på ett sakägarsammanträde i slutet av oktober eller i början av november. Vi kommer att bli kontaktade av Trafikverket inom en månad för att boka ett möte där vi kommer att få besked om hur vägen ska gå och hur vi kommer att bli drabbade.

Ja, det känns faktiskt ganska tungt, vi håller ögonen öppna efter tomt/mark i Onsala, men det verkar rent ut sagt hopplöst, mellan 6-10 hektar åkermark för att kunna bygga upp en ny gård , eftersom det inte finns något att köpa, vi vill ju inte börja om att renovera och det som finns till salu är antingen jättegårdar för 10tals miljoner eller pyttesmå renoveringsobjekt. och så länge vi inte vet kan vi ju heller inte köpa något nytt och heller inte sälja det gamla, vi sitter i en riktig rävsax med andra ord. Men vi får väl se vad som händer. Har man väntat på det här beskedet i snart fem år så kan vi väl vänta i fyra veckor till.

Här finns det att läsa om Onsalavägen:

http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Halland/Ombyggnad-av-vag-940-mellan-RosanForsback/

// Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post486

Snart kommer beslutet

OnsalavägenPosted by Therese 01 Aug, 2012 21:56:14
Nu närmar det sig, snart är det september och då någon gång ska vi får ett besked på om vår lilla fina Kastanjegård får stå kvar. Jag skulle inte bli förvånad om det dröjer långt in i november innan det kommer, vi har ju hört det förut om vi säger så.

Jag kan inte vänja mig vi tanken att vårt hem kanske inte ska få finnas kvar, utan rivas och köras över av en stor ful väg, jag älskar mitt hem.

Jag funderar på hur jag kommer att reagera när dom står där och meddelar att gården ska rivas, kommer jag att börja gråta stora krokodiltårar, kommer jag blir vansinnig och bli trädkramare och hungerstrejka utanför Hemköp, eller kommer jag bara bli helt stum, jag vet faktiskt inte, jag har ju ändå levt med tanken att det kanske är så det kommer att bli i flera, flera år nu. Att leva i ovisshet är nog ändå det värsta. Jäkla trafikverket, man får inte utsätta människor för sådant här.

//

Ha en skön kväll och tänk på att vi bara har varandra till låns, så vara rädda om varandra Kram Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post468

Onsalavägen

OnsalavägenPosted by Therese 09 May, 2012 21:23:44
Öppet hus på Kapareskolan mellan 17.00-20.00 var det, en timme extra och Therese var där hela tiden som den värsta igeln av dom alla. Det var som jag trodde, inte någon ny information för vår del. Men man fick med hjälp av "klisterprickar" sätta ut promenad, motion och rid stråk på kartan över Onsala. Det fanns representanter från trafikverket, tror dom var hela 12 stycken som man kunde ställa frågor till. Projektledaren och markförhandlarna var där som besökte oss för snart en månad sedan.

Det var intressant att diskutera med alla som var där, många kom fram och pratade om vår fina gård och tyckte att det var för jä***ligt att dom inte lägger vägen i träsket. Gulligt att så många bryr sig och tycker att vi har gjort fint.

När jag gick runt och läste på alla roll up´s och affischer som hängts upp i lokalen om vägen, hajar jag till när jag ser en bild på en häst och när jag tittar närmare förstår jag varför, där på deras fina tryckta material står en väldigt fin häst i en grön hage med öronen spetsade och det är Atlanta. dom har varit inne och smygfotat min häst.

Leif på Bränna tycket jag skulle ta en penna och skriva under fotot: "Atlanta, lyckligt ovetande om att hon ska få flytta från sitt hem och hennes fina hage bli överkörd av en ny väg" Hahah bönderna har humor han är så vänlig Leif.

Nytt möte är onsdagen den 23/5 men då är vi inte hemma även om man hade önskat det.

Det var det i ärendet Onsalavägen

// Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post374

Klokare?

OnsalavägenPosted by Therese 12 Apr, 2012 11:51:59
Nej, det blev jag inte direkt efter det här mötet. Det känns bara frustrerade att inte få några besked. Samtidigt förstår jag att så länge inte något är klart så kan dom inget säga. Jag kommer knappt ihåg vad som sades på mötet, jag blir bara upprörd.

Informationsmöten kommer att hållas på Kapareskolan den 9 maj och den 23 maj. På dessa möten har man chans att påverka hur det ska se ut runt om vägen

Mötet började kl.09.00 och markförhandlarna och projektledaren som var här gick strax innan kl.11.00, det diskuterades givetvis om vägen och vi försöker ju med alla argument vi har att få dom att lägga vägen i träsket och det kanske är möjligt vem vet, däremot dök det plötsligt upp en ny väg, gamla Håkullavägen ska tydligen dras om över vår mark. Surprise !!!!

Jag fick redogöra för verksamheten och hur vi rör oss i omgivningarna, vi förstod att dom kommer att höra sig för om hur människor promenerar, motionerar, rider osv i omgivningarna och ta med det i sin utredning, så vill vi kunna nyttja området runt Staragården och Kapareskolan så måste den talan föras upp.

Dom undrade om jag föredrog att gå med hästarna över en bro eller under en gångtunnel, vet inte om jag är så intresserad och rida på en bro över en 2+1 väg med massa trafik.

Frågan kom också upp om det rör sig många hästar i området från oss och bort mot Mossen.

Det diskuterades markfrågor och om man kan tänka sig mark längre bort, men om man ska gå med hästarna varje morgon och eftermiddag över en trafikerad väg eller bro för att komma till hagarna, så känns inte det direkt som någon lösning.

Jag undrade om det går att flytta hus, och det går men det är en kostnadsfråga och om något går snett under flytten så får man själv ta konsekvensen men det som är problemet är att hitta mark. Det är den absolut största nöten att knäcka om så nu blir fallet är, var finns det mark i Onsala ?????

Ja vi får helt enkelt vänta och se och vänta och se och vänta och se och vänta och.......

I höst eller snarare i slutet på hösten kommer ett sakägarmöte äga rum då kommer allt att vara klart hur vägen ska gå och vi kommer att veta om vi blir drabbade eller ej.

Och sedan är det dags att ÖVERKLAGA !!

Möte kändes ganska jobbigt, det var en ganska nervös stämning, dom sa inte så mycket utan svarade mest på våra frågor och vi försökte dra ur all information som gick men, dom kan sin sak, tiga som muren= )

Jag fick uppfattningen om att det nog är ganska så kört för vår del, medans pappa tycket att det kanske kommer att gå, jag hoppas att han får rätt.

Ersättningen för gräsmattan var i alla fall ok och på onsdag i nästa vecka kommer dom och rullar ut nu gräsmatta i alla hål.

Innan dom gick beslutades att vi skulle hålla kontakten och någonstans i augusti höras igen då dom förmodligen har mer information

Jag håller er uppdaterade om vad som händer !

Tjingeling

Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post350

Information till Fastighetsägare !

OnsalavägenPosted by Therese 13 Mar, 2012 21:51:04
Nu händer det grejer, igår kom ett nytt brev med posten från TRAFIKVERKET!

Gräsmattan är fortfarande inte återställd och nu ska dom hit och gräva, mäta och borra igen så håll i er här kommer informationen:

WSP skall på uppdrag av Trafikverket projektera en ny sträckning av väg 940, delen Rösan - Forsbäck, inom den vägkorridor (alternativ 3) "(genom vårt hem)" som beslutades i vägutredningen. Vägen kommer till största delen att utformas som mötesfri landsväg (1+1, 2+1, 2+2) medan den sydligaste delarna närmast Rösan troligtvis får en enklare standard. I WSPs uppdrag ingår även att projektera anslutande vägar såväl som gång- och cykelvägar som blir berörda.


För arbetets genomförande kommer WSP att utföra mätningsarbeten och geotekniska undersökningar i området.


Mätningsarbeten i form av mätning av terräng , etablering av mätpunkter och utsättning av vägpunkter kommer att utföras under 2012 med start i Mars.


Geotekniska undersökningar kommer att utföras i anslutning till föreslagen vägsträckning i form av sonderingar och provtagningar av jorden. Undersökningarna utförs i stor del med larvburna borrbandvagnar och undersökningspunkterna markeras med stakkäppar. Vid några undersökningspunkter kommer det att lämnas kvar uppstickande rör för mätning av grundvattennivåer. Dessa rör kommer i största möjliga mån placeras ut i samråd med er markägare, markeras tydligt och inom hagmark skyddas så att ev djur ej kan skada sig på dem. Undersökningen kommer även att utföras med geofysiska metoder, vilket utförs till fots och med små mätare som tillfälligt installeras på markytan.


Undersökningarna kommer att utföras med största försiktighet för att undvika skador, kommer att påbörjas vecka 13 och beräknas pågå kontinuerligt fram till halvårsskiftet. Under hösten 2012 kommer kompletterande undersökningar att utföras under enstaka veckor.

Information från fastighetsägare om eventuella privata åkerdräneringar, dränerings- och VA-ledningar som kan beröras av ovanstående arbeten tas tacksamt emot av markförhandlarna på Trafikverket.


Japp och så skickade dom med ett kort på Borrbandvagnen så man vet vad som ska äntra tomten. Det står till och med en glad gubbe bredvid, sådär lite klämkäckt ni vet, som på en dålig reklamaffisch.

Kan dom inte bara tala om som det är, DOM VET JU ! Det är jag övertygad om.

Det var det i ärendet nya Onsala Vägen !

Kram Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post325

Idag såg jag dom

OnsalavägenPosted by Therese 06 Mar, 2012 15:29:28
... hela trafikverket, 30 pers i gula västar i full färd med att fotografera, anteckna och diskutera. I Forsbäck körde jag förbi hela högen, undra hur det går? Det känns som om det är nära.... snart kommer den nya Autobahn över Onsala, kanske är det jättebra vad vet jag, men jag vill verkligen inte flytta från vårt underbara hem, NEJ ! JAG VILL INTE, INTE, INTE, INTE !

Samtidigt trillar det ner ett brev i brevlådan med ett formulär att fylla i om vår gård och inom kort kommer det fotografer som ska fotografera gården för att dokumentera Hallands historia, detta kommer att ges ut i bokform Svenska Gods & Gårdar, kanske är det bäst dom skyndar sig snart kanske den inte finns kvar längre, men samtidigt är det väldigt roligt att vår gård får vara med. Den förra utgåvan av Svenska Gods & Gårdar kom 1946 och det har ju hänt lite sedan dess. Denna utgåva är svår att få tag i och om man hittar en får man ge allt mellan 600:- och 2000:- för boken. Jag är stolt ägare till ett exemplar där vår gård finns med, men det ska bli kul att få se uppföljaren.

Nu kom jag på att för sju år sedan knackade det på dörren och utanför stod en kille och frågade om jag ville köpa två flygfoton på gården som han hade tagit och jag slog till, det är jag glad för idag och jag har helt glömt av dom, här är dom i alla fall, framletade ur en skrivbordslåda.

Man ser faktiskt havet långt bort undra om det klassas som havsutsikt smiley

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post320

Onsalavägen

OnsalavägenPosted by Therese 24 Feb, 2012 11:57:08
Ett nytt inlägg i detta ärende, kommer vi att få ett slut på detta? det är frågan. Jag har nu övergått från telefonterror till mailbombning, i den enkla bemärkelsen att det finns sparat och dokumenterat. Så idag fick Trafikverket ett nytt mail enligt följande:

Therese heter jag och bor på Kastanjegården med fastighetsbetäckning Staragården 1:21. i Onsala Jag har ju varit i kontakt med er några gånger under våren 2011 och hösten 2012 och även tidigare, gällande bygget av väg 940 mellan Rösan och Forsbäck. Vi sitter i väldigt jobbig situation då vi inte vet om vi får bo kvar eller inte.

Om byggstart av vägen ligger 2,5 år framåt eller tidigast 2013 som är om ett år, känner jag att det börjar bli oerhört påfrestande för oss att inte veta, vi bor ju på en gård med nio hästar, inackorderingar, katter, och små barn, något som man inte bara flyttar på över en natt. Vi kan inte tänka oss att bo på något annat ställe än i Onsala och hitta ett liknande ställe här är näst intill omöjligt.

Jag har varje gång som jag ringt, fått samma svar, "vi vet ingenting" och jag förmodar att svaret blir det samma även denna gång, men jag undrar om ni vet NÄR vi kan få ett besked? Vi står också inför renoveringar av vårt hus och stall som vi inte vet hur vi ska göra med, vilket är oerhört frustrerande.

Varma Hälsningar
Therese Törnell

och till svar fick jag :

Precis som du misstänkte så har vi ingen ny information att komma med i dag.
Vi har precis skrivit kontrakt med den konsult som kommer att hjälpa oss med framtagande av arbetsplanen för projektet som är nästa steg enligt Väglagen.
Vi kommer nu att ta fram alla olika intressen som blir berörda av projektet såsom tex naturmiljö, kulturmiljö, friluftsliv, boende mm och utifrån det ta fram vårt förslag för hur vägen ska byggas.
I slutet på våren kommer vi bjuda in till informationstillfälle där vi finns på plats och informerar samtidigt som det finns möjlighet att framföra synpunkter.
Vi kommer då inte att ha ett färdigt förslag utan det viktiga är att höra allmänhetens synpunkter innan vi gör färdigt förslaget.
I höst kommer vi sedan att bjuda in till sakägarsammanträde och enskilda samtal med berörda fastighetsägare och då har vi ett förslag för hur vi vill bygga vägen.
Byggstart kommer, såsom det ser ut nu, tidigast att kunna ske 2014 men det förutsätter att arbetsplanen inte blir överklagad.

Jag fick också namnen till två markförhandlare som han tyckte jag skulle höra av mig till för att etablera en kontakt, han skrev vidare att dom också är medvetna om vår besvärliga situation och lovar att informera oss om hur projektet framskrider och hur det påverkar vår fastighet.

Jaja, ni fattar ju, det finns inget slut på det här, det där informationsmötet har flyttats fram hundra gånger sedan 2008......

// Tess

  • Comments(0)//www.kastanjegardenonsala.se/#post311